Urgentná inkontinencia

17.03.2012 11:13

Urgentná inkontinencia predstavuje až 20 % všetkých prípadov inkontinencie. Nazýva sa aj náhla inkontinencia, pretože únik moču sa spája s prudkým pocitom nútenia na moč, ktorý nie je možné vôľou ovládnuť. Odteká veľké množstvo moču, často až do úplného vyprázdnenia močového mechúra, pretože pacientka nedokáže močenie prerušiť. Nutkanie na močenie môže byť dokonca bolestivé.

Urgentná inkontinencia sa nezriedka spája s častým močením (polakizúria – spôsobená zníženou kapacitou močového mechúra) a s nočným močením (nyktúria).

Príčiny urgentnej inkontinencie sa líšia od stresovej inkontinencie. Uzatvárací mechanizmus močovej rúry je neporušený, ale dochádza k nekontrolovateľným sťahom svaloviny močového mechúra, čím sa rozšíri uzáver mechúra a dochádza k odtoku moču. Najčastejšie je to spôsobené infekciou v oblasti močového mechúra. Príčinou môže byť aj kameň alebo nádor močového mechúra, cukrovka, ale aj degeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy prevažne u starších ľudí, ktorí nedokážu tlmiť reflex močenia.

Liečba je hlavne medikamentózna – podávajú sa lieky podporujúce stabilitu močového mechúra. Nezriedka je potrebné i doliečenie pretrvávajúcej infekcie močového mechúra. Naopak, operačné zavedenie tzv. pásky môže zravotný stav ešte zhoršiť.

Späť